Завітайте на спільну польсько-українську фотовиставку до Вагабундо

Співпраця прикарпатських фотографів з Жешівським Фотографічним Товариством розпочалася у 2016 році тематичним проектом «Прикарпаття». За ним були наступні спільні пленери і виставки: «Мистецтво мінімалізму», «Портрет», «Відображення та тіні», «Воскресіння». В листопаді 2022 в Жешові відбулася шоста спільна експозиція «Границі». Після Івано-Франківська виставка переміститься до Тисмениці.

 

виставка

 

Границі

 

Ідею спільної польсько-української виставки під назвою Кордони встановлено у грудні 2021 року. Вона набула особливого значення, коли після нападу Росії на наших східних сусідів у лютому 2022 року увага всіх звернулася на польсько-український кордон, а питання про функціонування кордонів, їх недоторканість, а також про ситуації, за яких їх слід відкривати, набули нового сенсу.

На виставці в галереї RSF Nierzeczywistej представляємо світлини, які є фотографічною інтерпретацією думок, вражень і подій, пов’язаних із поняттям кордону авторами світлин. До них належать ті, що стосуються ситуацій, пов’язаних з перетином державного кордону, а також адміністративно-правових обмежень. Деякі автори виставки також помічають непрохідні межі між природними стихіями. На виставці також можна помилуватися фотографіями природи.

Тема кордону привернула увагу деяких авторів до почуттів і вражень, пов'язаних з межами фізичної витривалості, болем, важкими психічними станами. Досвід, отриманий в «прикордонних зонах» наших розумових здібностей, іноді дозволяє поглянути на наші життєві ситуації «з іншого ракурсу». Це може збагатити нас внутрішньо, але також може позбавити нас впевненості в собі перед обличчям крихкості нашого існування. Тому багато фотографій, представлених на виставці, торкаються теми кордону через портрети чи світлини, які символічно відсилають до ситуації, в яких ми пережили страх, обмеження, травматичний досвід.

Існують також обмеження та бар’єри, з якими ми часто стикаємось щодня в банальних ситуаціях. Зазвичай ми не звертаємо на них уваги, а невимушено підкоряємося. Ми не перевищуємо обмежень, накладених на нас заради нашої власної безпеки. Досвід навчив нас цього: для нашого комфорту ми поважаємо обмеження, які хтось встановив щодо шкоди, яку ми можемо зазнати, переступивши їх. На виставці ми побачимо фотографії, здавалося б, буденних бар’єрів, решіток, стрічок і знаків.

Кордон також означає захист нашої конфіденційності та інтимності. Тому на виставці є й світлини, які можна трактувати в цій смисловій категорії.

Деякі з представлених фотографій стосуються внутрішньої потреби не обмежуватися художнім самовираженням або бажанням вийти за межі фізичного стану, екстремальних умов чи труднощів у досягненні поставлених цілей. Серед фотографій є й такі, що апелюють до переходу меж здорового глузду.

Обмеження вписані в суть людського існування. Кожен із нас переживає це тим чи іншим, більш чи менш різким чином. З іншого боку, наше існування також пов'язане з внутрішнім бажанням і потребою відчути безмежне. Обмеження супроводжують нас у нашій життєвій дорозі, як горизонт, що позначає межі світу мандрівника. Він далекий, здається недосяжним і обмежує наше пізнання. Спроби його перетнути напружують наші сили. Зрештою, ми рухаємося вперед, щоб подолати наші обмеження, сподіваючись це зробити.

 

Агнєшка Шафірска