З 1 серпня запроваджується е-рецепт на антибіотики: що це означає?

Починаючи з 1 серпня, українцям почнуть виписувати електронні рецепти на антибіотики, повідомляє МОЗ. Така можливість доступна лише у медичних закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

 

Щоб отримати електронний рецепт на антибіотики, пацієнту необхідно:

 

  • Записатися на прийом до сімейного лікаря або вузькопрофільного спеціаліста. Декларація для цього не потрібна.
  • Після огляду лікар, за необхідності, випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку з інформацією про призначення.
  • Якщо медзаклад не працює з електронною системою охорони здоровʼя, то лікар випише пацієнту паперовий рецепт.

Антибіотик за рецептом можна придбати у будь-якій аптеці. Для цього необхідно показати інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

 

рецепт

 

Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта? 

Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обов'язкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я.

 

Які лікарі будуть виписувати е-рецепти на антибіотики?

Електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Технічна можливість виписки рецептів буде доступною як для лікарів державних закладів, так і приватних. Рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації - терапевт, хірург, стоматолог та ін. Головна умова - заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров'я. Якщо заклад, до якого ви звернулися, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

 

Чи будуть аптечні працівники при погашенні рецепта мати доступ до медичної інформації пацієнта?

Ні, фармацевт при відпуску рецепта на антибіотик буде бачити тільки інформацію про призначення, яке зробив лікар. 

 

В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред'явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепта, або паперовий рецепт. Придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

 

Чи можна погасити е-рецепт частково, тобто придбати меншу кількість препарату, ніж вказана в рецепті?

Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків та розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно.

При відпуску фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп “Відпущено” та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.

 

Як отримати та погасити рецепт на антибіотик у селах, де є обмежений доступ до медичних послуг?

Передбачається, що на час перехідного періоду у віддалених регіонах та у сільській місцевості, у разі відсутності лікарів та обмеженого доступу до медичних послуг, фельдшери можуть здійснювати виписку рецептів на антибіотики.

Також за відсутності аптеки у сільській місцевості роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики працівниками цих закладів, які мають медичну освіту.  

 

Як волонтери зможуть здійснювати закупки антибіотиків?

Як і попередньо волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров'я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб'юторів без рецепта. В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря. 

 

Як буде здійснюватися виписка електронних рецептів на стаціонарі?

Якщо медичний заклад надає послуги лікування в стаціонарі за умовами співпраці з НСЗУ, то медичні препарати, зокрема антибіотики, передбачені пакетом лікування, мають гарантовано надаватися пацієнту безоплатно. Для призначення та застосування таких лікарських засобів виписувати рецепт пацієнту не потрібно.

 

Як можна придбати антибіотик для домашніх тварин? 

Лікарські препарати для тварин як і попередньо можна придбати за ветеринарним рецептом.

Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.  Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме: обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ.

Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.