Як скласти резюме?

Що потрібно зробити, щоб написати ідеальне резюме? На це питання немає, та й не може бути правильної відповіді, тому що ідеальних резюме не буває - в кожному випадку потрібен індивідуальний підхід. Але певні правила є.

як скласти резюме

Правило створення резюме №1:

Чітко сформулюйте бажану посаду

Назва бажаної посади - один з найважливіших пунктів резюме. Від того, наскільки чітко ви її сформулюєте, залежить доля вашого резюме.
Не використовуйте такі варіанти, як «будь-яка посада», «спеціаліст» тощо, оскільки ці формулювання не дадуть роботодавцю зрозуміти, чого ви хочете. Роботодавці не будуть витрачати свій час на обдумування того, що вам запропонувати. Якщо не вказана конкретна посада - резюме просто видалять.
Не вказуйте в одному резюме одночасно кілька посад, навіть якщо ви однаково добре володієте функціоналом. Складіть кілька різних резюме, в кожному з яких зробіть акцент на досвід і навички, необхідні для кожної конкретної посади, на яку ви могли б претендувати. Так, вам доведеться витратити трохи більше часу, зате і результат не забариться!
Розсилаючи резюме на вакансії, в першому рядку вказуйте тільки назву посади з уподобаного вами оголошення про вакансії.

Правило професійного резюме №2:

Заздалегідь визначтеся із зарплатою

В поле «Рівень доходу» краще вказувати конкретну грошову суму, на яку ви претендуєте. Уникайте варіантів на зразок «9 999 грн» - це не приверне увагу працедавця, а, навпаки, викличе нерозуміння.

Правило написання резюме №3:

Утримайтеся від гумору

Резюме - це діловий документ. Складаючи його, уникайте іронії, гумору і сарказму. Пожартуєте потім, а поки що інформаційний стиль дасть вам набагато кращі результати, ніж навіть найдоречніший у цьому випадку жарт.

Правило грамотного резюме №4:

Будьте лаконічні

Не робіть своє резюме схожим на роман-епопею, розміщуючи в ньому тексти статей, публікацій, свої роздуми про сенс життя. Все це зайве. Резюме має вміститися на одній сторінці, максимум - двох. Надмірна лаконічність теж не додасть солідності - резюме з незаповненими до кінця основними полями і словами «все розповім при особистій зустрічі» відразу ж опиниться у смітнику.

Правильне резюме

 

Правило компонування резюме №5:

Видаліть зайву персональну інформацію

З метою власної безпеки не вказуйте в резюме особисту інформацію - номер паспорта, точну адресу проживання і реєстрації та інше.

Правило гарного резюме №6:

Оцініть, чи потрібні посилання на ваші профілі в соціальних мережах

Не завжди в резюме варто давати посилання на свою сторінку у Фейсбуці або в інших соціальних мережах - роботодавець може дізнатися там занадто багато зайвого. Якщо соцмережі не характеризують вас як професіонала, на час пошуку роботи варто подумати навіть про те, щоб в налаштуваннях видимості обмежити можливість перегляду ваших сторінок, залишивши доступ тільки друзям і близьким людям. Та й взагалі не варто описувати в резюме подробиці свого особистого життя. Уникайте інформації, що не стосується справи.

Правило зразкового резюме №7:

Перевірте резюме на орфографічні помилки

В резюме не має бути граматичних помилок і друкарських помилок - це справить украй негативне враження на роботодавця.

Правило розміщення резюме №8:

Перевірте достовірність і актуальність інформації

Складаючи резюме, будьте чесними. Знання конкретних програм, наявність певних навичок - все це дуже швидко перевіряється. При необхідності ви повинні будете підтвердити зазначену вами інформацію документально або ж відповідними прикладами.

Правило складання резюме №9:

Доповніть резюме свіжою фотографією

Наявність фото в резюме не є обов'язковим. Але якщо ви все ж вирішили супроводити документ фотографією, пам'ятайте, що вона повинна відповідати цілій низці вимог. На знімку має бути зображена лише одна людина - ви, при цьому має бути чітко видно ваше обличчя. Ну, і звісно, пам'ятайте, що резюме з пляжними фото до розгляду не приймаються!