Як адаптуватися після відпустки? Поради психологів

Позаду літо. Переважна більшість людей повертаються до робочих буднів. Вихід на роботу після літнього відпочинку - неабиякий стрес, навіть якщо ви любите свою роботу.  Пригнічений стан, апатія, сонливість, загострення хронічних захворювань, дратівливість - ось що відчуває людина перед виходом з відпустки на роботу. Це цілком природний процес, стверджують психологи, "відпускний синдром".

після відпустки

Як налаштуватися на роботу після відпочинку, щоб не дійти до депресії?

1. Перехід від стану відпочинку до робочого режиму - стрес для імунної системи, звідси - психосоматичні прояви хвороб, пригнічений настрій.
Отже, перше , що необхідно - підтримати імунну систему. Рекомендовано поприймати декілька днів адаптогени - настій валеріани, пустирника, родіоли рожевої, заспокійливі чаї з м'ятою, мелісою.

2. Якщо у відпустці ви подорожували, сплануйте повернення так, щоб не одразу братися до роботи, а дати собі можливість 2-3 дні побути вдома.
За ці дні адаптуйтеся до зміни погоди, переберіть шафу, приготуйте гардероб для роботи.
Щоб налаштуватись психологічно, зателефонуйте колегам, дізнайтеся про можливі зміни, які могли відбутись у період вашої відсутності.

після відпустки

3. У відпустці був вільний розпорядок дня, при виході на роботу - потрібно рано вставати. Отже, за декілька днів до виходу на роботу, налагодьте правильний режим - вчасно лягайте спати і рано прокидайтеся. На сон виділяйте достатньо часу.

4. Фізична активність - чудова допомога організму перебороти стрес.
Зарядка вранці, прогулянка увечері - найкращий метод перезавантажитися на позитивний настрій перед майбутніми робочими буднями.

5. Не відкидайте одразу емоції, потіштеся спогадами про ваш відпочинок. Хоча дехто вважає це несучасним, психологи радять зробити фотоальбом про кращі моменти з відпустки. Вийшовши на роботу, можна буде показати фото колегам, поділитися своїми враженнями.

альбом

6. Налаштуйтеся на роботу, сфокусувавшись на тому, для чого і заради яких цілей ви працюєте.
Поставте собі мету – досягнути успіху та реалізації у професії. Пригадайте позитивні моменти з вашого передвідпускного періоду.

7. Щоб адаптація минула легше, бажано не виходити на роботу з понеділка. Коли пишете заяву про відпустку, сплануйте так, щоби перший робочий тиждень був коротший за звичайний, розпочинався, наприклад, з середи або четверга.

адаптація

8. У перший робочий день не навантажуйте себе надскладними завданнями, почніть з легшого.

9. При офісній малорухливій роботі радимо влаштовувати собі "технологічні перерви" по 6-15 хвилин через кожні дві години. Особливо в перші дні після відпустки.

10. Не затримуйтесь понаднормово, чітко дотримуйтесь графіку роботи.

Наостанок, підкажемо: щоби працювати якісно, не «вигорати», психологи радять відпочивати раз на сезон, тобто чотири рази на рік. Якщо це можливо, виходячи з ваших обставин і умов праці, сплануйте собі наступну відпустку.

планування відпустки