Вітаємо з Днем працівників освіти!

Традиційно в нашій країні у першу неділю жовтня відзначається День працівників освіти. Праця вчителя є особливим видом діяльності, яка спрямована на передавання новим поколінням накопичених людством досвіду і культури, створення умов для розвитку особистості.

 

день вчителя

 

Головне управління статистики інформує.

У сфері освіти Івано-Франківщини працює понад чверть (27,7%) середньооблікової кількості штатних працівників економіки області. За вісім місяців поточного року середньооблікова кількість штатних працівників освіти склала 50,7 тис. осіб,  середньомісячна заробітна плата яких становила 8679 грн  (по Україні – 8806 грн). У порівнянні з відповідним періодом 2019 року середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника сфери освіти збільшилася на 11,4% і у 1,8 раза перевищила рівень мінімальної заробітної плати (4723 грн).

Навчанням молодого покоління у 689 школах Івано-Франківщини зайнято майже 22 тис. учителів (включаючи сумісників), з них 61,7% учителів здійснюють освітньо-виховну роботу у закладах сільської місцевості. Важливою умовою якісного навчання школярів є професійний рівень викладацького складу: 95% педагогічних працівників мають повну вищу освіту, 1,9% – освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, решта – молодшого спеціаліста або середню загальну освіту. В середньому на кожного вчителя у денних закладах загальної середньої освіти області припадає  7  учнів  (по  Україні – 9),  зокрема  у  міській  місцевості  –  10,  у сільській – 6.

Виховання та навчання 36,4 тис. дошкільнят в області забезпечували 4,4 тис. вихователів та їх асистентів, психологів, методистів та соціальних педагогів. Із загальної кількості педагогічних працівників закладів дошкільної освіти 97,3% становили жінки, 39,5% – особи віком до 35 років, 7,5% – 60 років і більше. У розрахунку на одного педагогічного працівника цих закладів припадало 8 дітей, що відповідає середньому показнику по Україні в цілому.

Навчальний процес для 8,7 тис. учнів та слухачів 20 закладів професійної  (професійно-технічної освіти)  області  здійснюють  майже 1,5 тис. педагогічних працівників, викладацький склад 15 самостійних закладів вищої освіти нараховує 4,3 тис. педагогічних та науково-педагогічних працівників, з них 1699 кандидатів та 391 доктор наук, науковий ступінь професора мають 312, доцента – 1194 викладачів та 16 – старшого дослідника.

Діяльність педагогів спрямована на становлення дитини як особистості, громадянина і фахівця, на зміцнення інтелектуального та духовного потенціалу нації.

 

Довідково: Щорічно у першу неділю жовтня в Україні відзначається День працівників освіти. День працівників освіти встановлено Указом Президента України від 11 вересня 1994 року № 513/94.

 

Головне управління статистики вітає усіх освітян з професійним святом!