Рада підтримала портфельні гарантії по кредитах для бізнесу

Верховна Рада підтримала законопроєкт №3659-д про надання державних гарантій на портфельній основі. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

 

кредитний портфель

 

 

Що передбачає законопроєкт

За словами прем'єра, це спільні напрацювання Кабміну та профільного парламентського комітету, які дозволять представникам малого та середнього бізнесу отримувати кредитний ресурс під державні гарантії. Загальний обсяг програми складе до 5 млрд грн.

Кредити надаватимуть мікро-, малим і середнім підприємцям в обсязі до 5 млрд грн. Держава гарантуватиме перед банком 80% суму такої позики.

 

Переваги програми

Прем'єр-міністр вважає, що програма дозволить значно здешевити і зробити доступним кредитний ресурс для українського бізнесу.

Водночас гарантії на рівні 80% сприятимуть тому, що банки будуть видавати кошти тільки якісним позичальникам, які мають бізнес-план і бачення розвитку власної справи.

 

Що таке портфельні гарантії

Портфельні гарантії — це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі будуть надавати в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться «Укравтодору».