Паливна паніка: коли українці зможуть купувати бензин без черг на АЗС

Дефіцит пального на українських заправках збережеться і в травні, хоча українські компанії ще у квітні закупили досить пального для споживачів. Про це в ефірі телемарафону на каналі "Україна 24" сказав директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. За його словами, влада вже намагається вирішити проблему дефіциту пального, проте це досить довгий процес.

 

паливна паніка

 

Паливна паніка закінчиться не скоро? Коли українці зможуть купувати бензин без черг на АЗС

"Проблеми навіть не у нас, а у Європи, яка не має відповідних транспортних потужностей, щоб пальне оперативно доставити. Українські компанії придбали великі обсяги у квітні, але вони не можуть їх доставити в Україну через брак вагонів-цистерн, локомотивів. Наразі цю проблему уряд постарається вирішити", – каже Сергій Куюн.

Він також розповів, що тепер в Україні пальне не зберігають на нафтобазах через війну та ракетні обстріли – його одразу ж доставляють на АЗС.

"Ринок через війну і дефіцит пішов такою логістикою на колесах, коли зберігання майже немає. Це і безпечніше – адже ніде немає великих запасів пального, і розосередження пального по АЗС дозволяє оперативніше розвозити пальне. Тому тепер проблема з нафтобазами поки що взагалі не актуальна", – зазначив Куюн.

 

Що чекає на ринок пального?

На думку експертів Світового банку, вартість пального досягне "історично високих показників".

Ціни на енергоносії зростуть більш ніж на 50% протягом 2022 року, а стабілізувати ринок вдасться лише протягом 2023-2024 років.

Все це через війну з Росією, що порушила логістику та виробничі процеси. Зазначається, що таке масштабне подорожчання ринок пального переживає вперше з 2013 року.