Не засмічуймо планету: старому одягу - нове життя!

Щодня ми бачимо наслідки бездумної життєдіяльності людини. Зміна клімату на Землі, забруднення води, грунтів, повітря - це результат споживацького світогляду сучасного людства. Протягом життя кожна людина купує безліч речей, які їй необхідні: побутову техніку, меблі, одяг, взуття, посуд, їжу тощо. Виробниками необхідних для людини ресурсів ведеться політика збагачення, а не довготривалого користування речами.

джинси


Звичайно, ми не можемо охопити весь список речей, якими користується людина. Мова піде про одяг.


Купуючи новий одяг, задумайтесь про деякі факти:

- З 2000-го року споживач став купувати на 60% більше одягу. При цьому, носить його у два рази коротший термін. Так, у 2015 році покупці придбали одягу 62 мільйони тонн. Відстежуючи тенденцію, очікується що у 2030-му ця цифра сягне – 102-х мільйонів!
- У 2015-му році модна індустрія використала 98 млн тонн нафти.
- На виготовлення однієї пари джинсів витрачають 3,5 тисяч літрів води, а для звичайної футболки - 2,7 літри.
- При виробництві одягу відбувається забруднення грунтів.
- Кожного року текстильна індустрія створює сміття на 500 мільярдів доларів.

Масмаркет-компанії стимулюють споживачів оновлювати свій гардероб чотири або й більше разів на рік. В результаті - зайвий одяг опиняється на смітнику, а ресурси, що пішли на його виробництво вже витрачені і, на жаль, - невідновні.


наволочки

 

Виникає слушне, болюче запитання: як кожна окрема людина може змінити свою поведінку, щоб не поглиблювати екологічні проблеми?


1. Купувати нові речі розумно.

2. Старі речі не викидати на смітник, а дати їм нове життя.

Ми повинні змінити світогляд зі споживацького на екологічний! Принципи екологічного світогляду на речі - reuse (повторне використання), recycle (переробка) , reduce (зменшення).

ковдра

Куди подіти старий одяг, який вже просто займає місце в шафі, але який ми вже не одягаємо?


1. Перешивати, переробляти. Існує безліч інформації в інтернеті щодо переробки старого одягу. Головне - увімкнути свою уяву і поставити перед собою мету. Килимки, еко-торбинки - можна легко зробити з простих та бавовняних речей, що вже вийшли з вжитку. А також можна обшити подарункові коробки яскравими залишками тканин.
Стару постіль можна переробити на кухонні рушники, відрізавши зношені краї тканини. Варіантів безліч.

2. Віддавати потребуючим. Особливо дитячий одяг, адже діти так швидко ростуть! Друзі, сусіди, родичі, багатодітні сім’ї будуть вдячні за таку допомогу та економію коштів. Люди похилого віку також не завжди мають змогу придбати собі обнови.

3. Віддавати волонтерам та доброчинникам. На сьогодні в нашому місті є організації, що збирають одяг та взуття для геріатричного пансіонату, будинку дітей-сиріт, для потреб Дому Сірка, інших.

сумка

Не будьте бездумними споживачами!


Новий погляд на речі, які нам служать - один з маленьких кроків до збереження нашої планети від забруднення.

Кожен може зробити такий невеликий крок - допомогти людині, що поруч, допомогти Землі.