Надомна робота: як не стати жертвою шахраїв

Дуже багато людей з тих чи інших причин не можуть повноцінно працювати в офісах і на підприємствах. Але від заробітку і певного роду зайнятості вони не відмовилися б. Чи не на кожному сайті з працевлаштування існує багато пропозицій надомної роботи, от тільки і шахрайства у цій сфері теж чимало. Тому дуже важливо розуміти, як знайти надомну роботу без обману.

 

надомна робота

Надомну роботу шукають переважно мами з маленькими дітьми, пенсіонери, люди з обмеженими можливостями, а також ті, хто хоче підзаробити у вільний від основної зайнятості час. Ринок праці пропонує не так багато вакансій для людей даних категорій,  роботу знайти нелегко. Цим і користуються різноманітні шахраї.

Насамперед, відмовтеся від пошуків так званої «халяви», адже будь-яка робота вимагатиме певних зусиль. Мова як про інтелектуальну, так і про фізичну працю. Подумайте самі: якщо працедавець запевняє, що значних зусиль ваша праця не потребуватиме, то за що в такому разі вам обіцяють платити великі гроші? Якщо вам пропонують роботу оператором на телефоні або менеджером з продажу, то будьте готові, що оплачується така робота у вигляді відсотку від зроблених замовлень або продажів.

Одразу ж відкидайте ті вакансії надомної роботи, коли вам пропонують спочатку заплатити гроші. І не має значення, за що вам пропонують заплатити: за навчання, за організаційні витрати або як заставу за сировину тощо. Ніколи не платіть гроші за надомну роботу!

Уважно читайте та аналізуйте оголошення із заголовком «Надомна робота без вкладень», подумайте, чи відповідає оплата вкладеним трудовим зусиллям і кваліфікації, яка необхідна для виконання надомної роботи. Якщо ви шукаєте роботу за допомогою інтернету, обов’язково зберігайте всі оголошення, які вас зацікавили, у себе на комп’ютері.

Шукайте вакансії роботи вдома на спеціалізованих порталах віддаленої і надомної роботи. Вам стануть у пригоді і кадрові портали, на яких є розділи: «Дистанційна або надомна робота». На більшості сайтів надомної роботи необхідно зареєструватись, тоді вам будуть доступні контакти роботодавців. Вибирайте такі вакансії надомної роботи, в яких наведено різноманітні контакти: телефони, поштові адреси, адреси електронної пошти тощо. Надійні сайти, крім реєстрації, пропонують вам вказати освіту, описати ваші навички і вміння, це необхідно для ефективного пошуку надомної роботи.  Крім того, вам запропонують вибрати зручний спосіб оплати.

Обов’язково зв’яжіться з майбутнім роботодавцем телефоном чи за електронною поштою і поцікавтеся, як будуть оформлені трудові відносини між вами та роботодавцем.  Якщо вам пропонують щось виготовляти, то чи матимете ви змогу повернути браковані деталі або ж некондиційну сировину. Не забудьте пошукати в інтернеті відгуки людей, які вже отримали цю надомну роботу.


Для того, аби навчитися працювати вдома, потрібно подолати чимало труднощів, адже часто віддалена робота перетворюється на перевірку вашої здатності керувати собою, вимагає самоконтролю, уміння не відволікатися на сторонні заняття. Проте саме така робота дає змогу заробляти, не виходячи з помешкання, тому варто спробувати.