На Прикарпатті з початку року працевлаштовано майже 44 тисячі осіб

Як зазначили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області, з початку року роботодавцями Прикарпаття офіційно працевлаштовано 43814 осіб. Про це свідчать подані платниками до органів ДФС повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників.

робота, працевлаштування

Офіційне оформлення найманих працівників та підвищення рівня заробітної плати є результатом проведених заслуховувань роботодавців на комісіях, створених при держадміністраціях. Зокрема, з шість місяців п.р. заслухано та проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з керівниками 647 підприємств та 513 фізичних осіб-підприємців.

Також, з метою легалізації найманої праці, впродовж шести місяців поточного року податківці провели перевірки 94 платників, які мали потенційні «трудові» ризики.

Нагадаємо, що відповідно до норм трудового законодавства, працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення органу фіскальної служби. При цьому необхідно пам’ятати, що повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413. У разі не подання повідомлення до ДФС до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі мінімальної заробітної плати – 4173 гривень.

Крім того, нагадаємо, що у разі використання роботодавцями праці неоформлених працівників, несвоєчасної та не у повному обсязі виплати заробітної плати, недодержання мінімальних соціальних гарантій громадян діючим законодавством передбачено значну фінансову відповідальність.

Зокрема, у випадку фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного соціального внеску та податків Управлінням Держпраці застосовується штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (125190 грн.), установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

Крім того, ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами та доповненнями передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8 500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

Офіційне оформлення трудових відносин є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Водночас, для роботодавця – це позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.