На піку кар'єри: куди рухатися далі, якщо ви вже досягли всього

Багато хто сприймає роботу як запаморочливий забіг по кар'єрних сходах, як змагання, в якому потрібно обігнати конкурентів, щоб швидше досягти вершини. Але у якусь мить ви раптом усвідомлюєте, що вперлися в стелю — підніматися далі нікуди. Ви більше не бачите перспектив і не знаєте, чи пора щось міняти, чи потрібно задовольнятися тим що маєте. Що робити? Є п'ять способів "обійти" стелю.

 

пік карєри

 

Нове місце

У різних компаніях кар'єрна стеля знаходиться на різних рівнях. Те, що для маленької фірми — межа, для великої — тільки початок шляху. Часом заради перспектив варто піти на нижчу посаду або меншу зарплату. Тактично таке рішення здається дивним, але стратегічно ви тільки виграєте від цього кроку.

Важливо! Часто на зміну роботи ми не можемо зважитися тому, що не готові вийти із зони комфорту: на старому місці все зрозуміло і звично, а тут доведеться звикати до нового, підлаштовуватися і підкорятися.

Але пам'ятайте: якщо не зробити крок зараз, пізніше змусити себе ризикнути буде ще складніше.

 

Розвиток "у ширину"

Якщо перестати сприймати кар'єру як вічний рух угору, то можна почати відточувати окремі навички, освоювати суміжні професії або заглибитися у свою.

Важливо! Стежте, щоб саморозвиток не перетворився у порожнє проведення часу. Будь-який навик і знання треба застосовувати в кар'єрі і житті, а не відкладати в задню шухляду непотрібних досягнень.

 

Інша сфера

Вам здається, що ви досягли стелі не лише в конкретній компанії, а й у професії в цілому? Тоді задумайтеся про зміну сфери діяльності. Згадайте свої дитячі мрії, від яких ви відмахнулися, щоб отримати престижну професію і "вибитися в люди". А, можливо, варто спробувати трансформувати своє хобі в джерело постійного доходу?

Важливо! Боїтеся, що так ви перекреслите всі свої досягнення? Ні! Насправді отримані вміння і знання та налагоджені зв'язки дозволять швидше домогтися успіху і в новій справі.

 

Продуктивність

Спробуйте підвищити свою ефективність: навчіться виконувати той же обсяг роботи швидше, не втрачаючи при цьому продуктивності. Тож ви зможете більше часу присвячувати сім'ї, хобі або подорожам.

Важливо! Часто ми тікаємо від життєвих проблем в роботу, знаходячи в ній порятунок. Тому спочатку подумайте, на що ви витратите час, що вивільнився, і будьте цьому раді.

 

Свій бізнес

Це може бути логічним продовженням кар'єри. За час роботи ви накопичили багатий досвід і сформували уявлення про те, як потрібно вести справи. Чому б тоді не спробувати самим реалізувати свої ідеї?

Важливо! Власний бізнес не завжди приносить більший дохід, ніж робота за наймом (особливо спочатку), а нервів і сил забирає в рази більше. Тому ретельно зважте всі «за» і «проти», оцініть ризики і знайдіть союзників, перш ніж ступати на шлях підприємництва.

 

                                                                                                                          За матеріалами Ukr.Mediа