"Їжа заради життя" - як у Івано-Франківську допомагають малозабезпеченим

Ми живемо у складному світі. Люди повинні допомагати тим, хто опинився у важких життєвих обставинах.

Допомога бездомним у Івано-Франківську

Люди з душевним покликанням допомагати іншим є і в нашому місті. З паном Мирославом ми познайомились, коли він з товаришем саме проводив благодійну акцію. Вони привезли на власній машині контейнери з гарячою їжею для малозабезпечених.

Двоє чоловіків поставили столик, контейнери з їжею. В першому - гарячий суп, в другому - друга страва. Також тут був і компот, і печиво.
До столика одразу вишикувалося близько п'ятнадцяти людей, які чекали заздалегідь. Знайомимось із організаторами.

 - Добрий день, пане Мирославе. Розкажіть про вашу акцію. Від якої ви організації?

 - В нас у Івано-Франківську є община "Товариство Свідків Крішни". Ми долучились до руху Food for life - "Їжа заради життя". Цей рух діє з 1974 року по цілому світу, дуже в багатьох країнах. Діяльність в Україні особливо проявилася з 2014 року у східних областях, де почалися воєнні дії. Три роки тому ми також долучилися. Не знали, як почати. Дивилися, як це роблять інші. Дочка першою побачила, як роздає їжу малозабезпеченим християнська община Святого Егідія. До них пристали, робили цю справу разом з ними. І надалі спілкуємось, дружимо з різними общинами. Так сталося, що рівно три роки займаємось цим окремо. Ми вивозили сюди раніше їжу для малозабезпечених по суботах. Тепер так сплановано, щоб забезпечувати гарячими обідами малозабезпечених щодня, домовились, яка община в котрий день.
Взагалі, ми раді, що ми не одні. Община євангелістів так само цим займається. В цьому парку вони о 15 год. Є й інші організації і релігійні общини, які теж проводять таку благодійну діяльність.

- Як ви організували цю справу? Де берете гроші на закупку продуктів? Хто зайнятий приготуванням?

 - Це не є офіційно благодійний фонд. Хоча думаємо про це. Кошти ніколи не збираємо цілеспрямовано. В більшості готує моя сім'я.
Допомагають члени нашої общини: і приготувати, і привезти. Долучаються також інші небайдужі. Дають гроші і просто перехожі, які бачать нашу скриньку. Приблизно 100-110 гривень обходиться приготувати перше, друге, купити пряники. Є сімейна пара, Прокопишин Роман і Вікторія, з якими давно знайомі. Вони нам постійно допомагають. Якщо моя сім'я від'їжджає, вони нас заміняють.

- Як вам вдається суміщати вашу благородну місію зі своєю роботою?

 - Я займаюсь підприємницькою діяльністю, тому можу сам розпоряджатися своїм часом. Але це вже увійшло в звичку, що кожного понеділка і четверга маємо приготувати, привезти страви сюди, присвятити свій час цій діяльності, послужити найбіднішим.  Серце очищається різними шляхами, це - один із них.

 - Підходять постійно ті ж самі люди? Скільком людям ви допомагаєте?

Є декілька людей, що приходять сюди ще з самого початку, як це організувалось. Але багато й помінялось. Більше ста чоловік проходять через нашу допомогу. Але так складається, що приходять не всі одразу. Готуємо десь на 25-30 порцій. Переважно, їжі вистачає. Контингент різноманітний. Приходять і наркозалежні, що ледве на ногах тримаються, і зовсім адекватні люди, які потрапили в дуже складні життєві обставини. Багатьох вже знаємо ближче. Ми не фільтруємо, для нас всі рівні. Основне - допомогти, нагодувати.

Інформація для тих, хто бажає допомогти: благодійна роздача їжі відбувається в понеділок і четвер при вході в парк Воїнів-Інтернаціоналістів (колишній Піонерський) о 13.15 - 13. 20. Організатор - п. Мирослав, 050 555-29-11.

Розмовляла Людмила Коваль.