Частину витрат на лікування та придбання лікарських засобів для лікування COVID-19, понесених протягом 2022 року, можна відшкодувати

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що громадяни за результатами 2022 року до податкової знижки можуть включити витрати на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, придбання лікарських засобів або виробів медичного призначення, необхідних для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, відповідно до виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого або витягу з Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, витрати на вакцинування для профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених страховику-резиденту за договорами страхування на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19 за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення.

 

 

ковід

 

Підстави для нарахування та суми податкової знижки платник має відобразити у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку має подати по 31 грудня 2023 року.

 

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) - п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ.

 

Копії таких документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

 

Якщо витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків у податковій декларації зазначає лише реквізити електронного розрахункового документа.

 

Для документального підтвердження витрат, які включаються до податкової знижки, контролюючий орган не має права вимагати від платника податку надання інформації, документів або їх копій, які містяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, банках (базах) даних органів державної влади, інформація з яких безоплатно отримується контролюючими органами відповідно до ПКУ - п.п. 166.2.3 п. 166.2 ст. 166 ПКУ.

 

 Головне управління ДПС в Івано-Франківській області